Het voedsel van de sika hangt van de omgeving af. Hij eet bladeren, jonge loten
en knoppen, en graast zowel gras als kruidachtige planten af. De dieren eten ook vruchten, paddestoelen en noten wanneer die voorhanden zijn.

In de zomer, wanneer de mannetjes hun gewei wrijven en de vrouwtjes hun jong zogen, profiteert het wild van de overvloed aan voedsel. Altijd, maar vooral bij voedselschaarste in de winter eten ze ook graag de bast van de takken.

‘s Winters schijnt de eetlust te verminderen. Daardoor verbruiken de dieren niet meer energie bij het voedselzoeken dan ze door eten binnenkrijgen. Tijdens deze periode leven ze deels van hun vetreserve die ze ’s zomers aangelegd hebben.

Vrouwelijke sika’s leven in kleine familiegroepen. Wanneer ze ’s nachts grazen, sluiten ze zich tot grotere groepen aaneen.

Overdag herkauwen sika’s hun voedsel in de dekking en laten zich pas in de schemering op open plekken zien. Nadat ze snel gegeten hebben, zoeken ze een veilige plek, om daar in alle rust het voedsel te herkauwen. Net als bij andere herkauwers komt de voorverteerde voedselbrij opnieuw in de bek, en wordt opnieuw gekauwd, doorgeslikt en verder verteerd.